TUTA-ÇANKA Takımımız ''Yapay Zeka Teknolojisi ile Geliştirilmiş Bitki Zararlısı ile Mücadele Eden Tarım Robotu'' Projeleri ile TEKNOFEST 2022 Tarım Teknolojileri Kategorisinde Bir Üst Aşamaya Yükseldi
Üniversitemiz Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölüm başkanı Doç. Dr. Kıvanç Bilecen tarafından danışmalığı, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomühendislik öğrencisi Elmas Nur Ekmekçibaşı tarafından kaptanlığı yürütülen TUTA-ÇANKA Takımı, Teknofest 2022 Tarım teknolojileri kategorisinde ''Yapay zeka teknolojisi ile geliştirilmiş bitki zararlısı ile mücadele eden tarım robotu'' adlı projeyle ön değerlendirme raporunda 86.33 puan alarak başarılı bir şeklide proje detay raporu aşamasına geçmiştir.
Üniversitemiz Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomühendislik (Elmas Nur Ekmekçibaşı), Bilgisayar mühendisliği (Halime Kurnaz), Elektrik ve Elektronik mühendisliği (Sabriye Nur Şentürk) bölümlerinden öğrencilerimiz ile Tarım ve Doğa bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Yüksek Lisans (Sümeyye Atmaca, Fatma Özlem Urgan) öğrencilerimizden oluşan takım zirai mücadele ve teknolojiyi birleştirerek tarımsal ilaçlamada daha etkili ve doğaya zararsız bir yol bulmayı amaçlamıştır. Bu doğrultuda geliştirilen ilaçlama robotu, Doç. Dr. Kıvanç Bilecen’in yer aldığı KGTÜ araştırma ekibiyle Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen proje sonucunda geliştirilen biyolojik izolat kullanılarak görsel işleme yardımıyla tespit edilen bitki zararlısına karşı mücadele edilmektedir. Bu proje kapsamında farklı alanlardan bir araya gelen araştırmacılardan oluşan ekibimiz hem biyolojik mücadele yöntemi kullanılarak hem de sahadaki etkinliği artıracak tarımsal teknolojilerin geliştirilmesini amaçlamaktadır.
Öğrencilerimizi ve danışmanlarını tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.