Lisans Öğrencilerimizin Fenobot Projesi TEKNOFEST Tarım Teknolojileri Yarışmasında İstanbul’da Gerçekleştirilecek Finallere Katılmaya Hak Kazandı Üniversitemiz Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Mehmet Bal, Melihcan Gökyer ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri Emre Özcan, Berkay Kulak, Hayrettin Akıl’ın oluşturduğu ve akademik danışmanlığını Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü’nden Araştırma Görevlimiz Harun Meral’in yaptığı Cezeri Takımı, Fenobot isimli projeleri ile TEKNOFEST Tarım Teknolojileri Yarışması’nda “Proje Detay Raporu” aşamasını başarıyla geçerek 21-26 Eylül’de İstanbul’da gerçekleştirilecek olan finallere katılmaya hak kazanmıştır.

Fenobot projesinin amacı bitkisel üretim faaliyetlerinden hastalık, zararlı ve yabancı ot mücadelesinin yapılacak hassas teşhise dayalı olarak daha bilinçli yapılmasını sağlamak için tarımsal üretim alanından toplanacak sayısal ve görsel verilerin modellenerek mücadele yöntemini ve bu yöntemin kapsamını üreticiye ifade etmektir. Ayrıca biyotik faktörlerin yanı sıra besin elementi eksikliği ve kuraklık gibi bazı abiyotik faktörlerin oluşturduğu problemler de saptanıp bu problemlere de üreticinin tarım alanında uygulamasına yönelik çözüm yöntemleri oluşturulacaktır. Bu amaçları gerçekleştirmek için görüntü işleme, mobil uygulama, otonom sürüş ve bu teknolojilerinin entegrasyonunda yapay zekâ kullanılacaktır. Fenobot tarlada otonom bir şekilde dolaşarak bitkilerin toprak üstü yapıları üzerinden veri toplayacak ve bu verileri toplayacağı diğer bazı sayısal ekolojik veriler ile modelleyerek işleyecektir.

Öğrencilerimizi ve danışmanlarını tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.