Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. Mikdat Çakır, TBMM Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Komisyonunun Daveti Üzerine Sunum Gerçekleştirdi

Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. Mikdat Çakır, TBMM Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Komisyonunun Daveti Üzerine Sunum Gerçekleştirdi

Tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliğinin korunmasında, bunların üretiminde ve pazarlanmasında karşılaşılan sorunlar ile alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan meclis araştırması komisyonu, konu ile ilgili bir bilgilendirme sunumu gerçekleştirmesi için Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. Mikdat Çakır’a davette bulundu.

 

Davet üzerine 16 Ekim Çarşamba günü TBMM Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Komisyonu toplantısına katılan Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. Mikdat Çakır, toplantıda gerçekleştirdiği sunumunda tıbbi ve aromatik bitkilerin katma değer yüklenerek ülkemiz ekonomisi açısından sahip oldukları büyük potansiyelinden bahsetti. Sunumunda kırsal kesimde en çok göç veren marjinal alanların tıbbi ve aromatik bitkilerin belirli türlerinin yetiştirilmesi açısından özellikle uygun olduğunun altını çizen Dr. Mikdat Çakır, bununu sadece ekonomik açıdan değil, göç olgusu da göz önüne alındığında sosyolojik açıdan da değerlendirilmesi gereken önemli bir fırsat sağladığını belirtti. Sosyoekonomik açıdan tıbbi ve aromatik bitkilerin potansiyelinin değerlendirilebilmesi için kooperatifçilik yaklaşımının olmazsa olmaz olduğunu belirten Mütevelli Heyet Başkanımız bu noktada Pankobirlik, Konya Şeker ve Torku modelinin ülkemizdeki en başarılı örnek olarak ön plana çıktığını ifade etti.

 

Söz konusu modelin en önemli bileşenlerinden birinin Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi olduğunu ifade eden Dr. Mikdat Çakır, üniversitenin Ar-Ge ve üretilen bilginin katma değerli yenilikçi ürünlere dönüştürülmesi aşamasında anahtar rol oynadığını ifade etti. Sunumunda tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda üniversitemizde devam etmekte olan projelerle ilgili olarak da bilgi veren Mütevelli Heyet Başkanımız, üniversitemizde tıbbi ve aromatik bitkiler ve bunlardan özütlenen yüksek katma değerli bileşenlerin kullanıldığı fonksiyonel ürünler, doğal gıda katkı ürünleri ve ilaç hammaddeleri çalışmaları ile ilgili bilgiler paylaştı.