Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Menşure Özgüven Tarafından Islah Edilen “ÖZGÜVEN” Mentol Nanesi Çeşidi Milli Çeşit Listemizde Yerini Almıştır

Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Menşure Özgüven Tarafından Islah Edilen “ÖZGÜVEN” Mentol Nanesi Çeşidi Milli Çeşit Listemizde Yerini Almıştır Prof. Dr. Menşure Özgüven tarafından 1988 yılında M.arvensis L. var. piperascens ( Mentol Nanesi veya Japon Nanesi) türüne ait çeşit geliştirmek amacıyla başlatılan ıslah çalışmaları sonuçlanmış olup “ÖZGÜVEN” adıyla çeşit tescili için başvuru yapılmış ve 11 Mart 2021 tarihinde toplanan Tarım ve Orman Bakanlığı Tohum Tescil Komitesi tarafından oybirliği ile çeşit tescil edilmiş olup Islahçı Hakları Çeşit Koruma Başvurusu da tamamlanmıştır.

Yüksek mentol ve uçucu yağ içeriğine sahip olarak ıslah edilen bu çeşit % 5 (kurutulmuş bitkide bu oran daha yüksektir) civarında uçucu yağ ve % 85 kadar mentol içermekte olup, en az 3 biçim ile yüksek verimler elde edilebilmektedir. Bu çeşitten gıda, ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılan kristal mentol ve nane uçucu yağı elde edilmekte olup ülkemiz kristal mentol ve nane uçucu yağını ithal etmektedir.

TÜİK kayıtlarına göre, Türkiye toplam kristal mentol dışalımı 1994 yılında 13.833 kg ile yaklaşık 200.000 USD tutarında iken, 2018-2020 yılları ortalama mentol ithalatı 247.885 kg ve 6.357.421 USD olarak gerçekleşmiştir. Görüldüğü gibi kristal mentol ve yanı sıra nane uçucu yağ ihtiyacı ülkemizde sürekli artış göstermektedir.