Üniversitemiz Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü 4. sınıf öğrencileri; Rumeysa Sürücü, Uğur Çifci, Mehmet Emin Üçer ve Tolga Ata Karaman Dr. Mustafa Alparslan Umarusman danışmanlığında sunmuş oldukları “Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitki Ekstraktlarının Şeker Pancarı Yumuşak Çürüklük Etmeni Pectobacterium betavasculorum’a Karşı Antibakteriyel Etkilerinin Araştırılması ve Antibakteriyel Ekstrakt İçeriklerinin Kromatografik Yöntemlerle İncelenmesi” başlıklı araştırma projesi TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazanmıştır.
Proje kapsamında şeker pancarında verim ve kalite parametrelerini büyük oranda azaltan ve şeker pancarı alanlarında yaygın olarak görülen yumuşak çürüklük hastalığına karşı tıbbi ve aromatik bitki ekstraktları ile mücadele çalışmaları yürütülecektir. Mücadele stratejileri arasında tohum kökenli hastalığın kontrolü için şeker pancarı tohumlarına priming ve şeker pancarı rizosferik bölge uygulamaları yapılacaktır. Etkili bulunan bitki türlerinin antibakteriyel özelliklerinden sorumlu bazı sekonder metabolitleri kromatografik analizlerle ile belirlenecektir.
Öğrencilerimiz ve danışman hocamızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.